Menu Close

Veilig op weg tijdens de feestdagen

De kans is groot dat je binnenkort in de auto stapt om ergens te gaan vieren. Genieten van een glaasje bubbels of een feestelijke cocktail hoort er zeker bij, maar onthou altijd dat drinken en rijden niet samengaan én dat je verzekering in het geval van dronkenschap vaak niet tussenkomt.

Uit een internationaal onderzoek in 38 landen blijkt dat Belgische bestuurders het slechtst scoren wat betreft alcoholgebruik achter het stuur: maar liefst 43% van de Belgen geeft toe de voorbije 12 maanden onder invloed van alcohol gereden te hebben.

Hoewel talloze campagnes voortdurend herhalen dat alcohol en rijden niet samengaan, zien de Belgen volgens de woordvoerder van Vias de ernst van het probleem nog steeds niet in. Dat in tegenstelling tot andere landen, zoals Nederland, waar bestuurders maar zelden achter het stuur kruipen als ze een glaasje te veel op hebben.

10 pintjes? Dat wordt een alcoholslot

In België geldt de maximale hoeveelheid van 0,5 promille alcohol per liter bloed zowel voor wagens als voor (motor)fietsen.

Sinds 1 juli 2018 zijn rechters verplicht een alcoholslot op te leggen aan bestuurders die betrapt worden met meer dan 1,8 promille alcohol in hun bloed. Prijskaartje? Zo’n 3.500 euro. Naast de prijs voor het alcoholslot en de installatie ervan, moet je namelijk ook een omkaderingsprogramma volgen, draai je op voor de boete, de kosten voor het terugbezorgen van je rijbewijs, enzovoort.

Wist je dat je verzekering niet tussenkomt in geval van dronkenschap?

Volgens de wegcode moet degene die schade toebrengt aan een derde die ook vergoeden. Daarom ben je als eigenaar van een motorrijtuig wettelijk verplicht een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Nadat de verzekeringsmaatschappij de slachtoffers heeft vergoed, kan zij in bepaalde gevallen de uitbetaalde schadevergoeding terugvorderen van degene die aansprakelijk is voor het ongeval als hij of zij dronken reed.

Zelfs als je een omniumverzekering hebt, riskeer je een gepeperde rekening. De meeste omniumverzekeringen dekken de eigen stoffelijke schade niet in geval van alcoholintoxicatie en/of dronkenschap. Hetzelfde geldt voor de bestuurdersverzekering als je gekwetst raakt.

Enkele tips voor een veilig eindejaar

Als je je ondanks je goede voornemens laat meeslepen door de leuke sfeer en toch drinkt, kruip dan niet achter het stuur. Probeer ook niet te berekenen hoeveel glazen alcohol je lichaam heeft afgebroken na x aantal tijd. Dat is zeer riskant. Dat hangt namelijk af van verschillende factoren zoals je geslacht, gewicht, drinken op een nuchtere maag of tijdens het eten, het alcoholpercentage van je drankje…

Zelfs een nachtje slapen volstaat niet altijd om de alcohol volledig uit je lichaam te krijgen. Denk daaraan als je de volgende ochtend de baan op moet.

Dus:

• duid een BOB aan
• kies voor het openbaar vervoer
• keer te voet terug naar huis
• bel een taxi
• raad dronken personen af om achter het stuur te kruipen